Waarom supplementeren? Is dat wel nodig?

Waarom supplementeren? Is dat wel nodig?

Supplementen zijn bijna niet meer weg te denken uit onze dagelijkse routines. Sinds de komst van social media zien we dagelijks allerlei nieuwe supplementen die dé oplossing zouden zijn voor al jouw problemen. Maar waarom zou je supplementen moeten gebruiken? Met welk doel? En welk supplement past bij jou?

Betekenis van het woord supplementen
Supplement betekent: iets dat als aanvulling wordt toegevoegd. In de 16e eeuw werd het voor het eerst in het Nederlands gebruikt als "iets dat aanvult of compleet maakt". Supplementen worden vaak gebruikt om voedingsstoffen aan te vullen of om de gezondheid te verbeteren.

Door terug te gaan naar de basisbetekenis van woorden kunnen we het doel en gebruik van producten beter begrijpen. Met deze informatie kunnen we concluderen dat supplementen bedoeld zijn als aanvulling, en niet als vervanging van een gezonde levensstijl. Hoe graag we dat ook willen, wanneer we ze als aanvulling gebruiken, kunnen ze zeer waardevol zijn. 

Hoe supplementen te gebruiken
Supplementen zijn perfect als hulpmiddel om een doel te bereiken. Een supplement kan soms helpen om iets te doorbreken in jouw huidige situatie, maar een supplement is nooit het doel op zich. Net zoals een medicijn nooit het doel mag zijn. Het zijn middelen die je gebruikt om iets te bereiken, niet de oplossing zelf. Om het juiste supplement te kiezen en je zoektocht te verdiepen, kun je de volgende vragen gebruiken:

  • Waar moet dit supplement mij bij helpen?
  • Welk gevolg wil ik dat het gebruik van dit supplement heeft?
  • Waar kan het gebruik van dit supplement mij bij helpen?
  • Wat kan dit supplement voor mij toevoegen of verminderen?
  • Welke omstandigheden kan dit supplement mij helpen te doorbreken?

Wat voor soort supplementen zijn er?

  1. Macronutriënten: Dit zijn vaak de bekende eiwitshakes, maaltijdvervangers of weightgainers. Het doel van deze supplementen is om de dagelijkse voeding aan te vullen zodat je voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten en calorieën binnenkrijgt.
  2. Micronutriënten: Veel mensen gebruiken supplementen om dagelijks belangrijke vitamines en mineralen aan te vullen. Vaak zijn dit synthetische, nagemaakte en geïsoleerde vitamines en mineralen die geconcentreerd zijn om supplementatie goedkoop te kunnen aanbieden.
  3. Bioactieve stoffen: Bioactieve stoffen zijn stoffen die van nature in levende organismen voorkomen en een meetbaar effect hebben op het menselijk lichaam. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van planten, dieren of micro-organismen. Hoewel er geen vaste behoefte voor is vastgesteld, kunnen ze een belangrijke rol spelen in het creëren van een goede gezondheid. Omega 3 is een voorbeeld hiervan.
  4. Fytonutriënten: Dit zijn specifiek de bioactieve stoffen van planten die vaak een extra werking hebben. Na inname zorgen deze stoffen voor stimulatie, kalmering of bescherming van onze lichaamsfuncties en lichaamscellen. Dit zijn de stoffen waar het meeste onderzoek naar gedaan wordt met betrekking tot gezondheid. Bekende voorbeelden zijn resveratrol uit druivenschil, curcumine uit kurkuma en lycopeen uit tomaat. Enkele kruiden die veel in het nieuws zijn gekomen met bijzondere fytonutriënten zijn ginseng, ashwagandha en maca.

Onze supplementen
Wij willen dat onze supplementen zo dicht mogelijk bij de natuurlijke vorm blijven. Voor ons betekent dat het behouden van de natuurlijke samenstelling in de handigste vorm die mogelijk is. We vermijden kunstmatige ingrediënten zoals bijvoorbeeld melatonine en ascorbinezuur (vitamine C).

Waarom? Melatonine is bijvoorbeeld een lichaamseigen hormoon. Onze filosofie is dat je het lichaam moet helpen de omstandigheden te creëren om melatonine aan te maken, niet de aanmaak overnemen van buitenaf, tenzij er een medische noodzaak is. Op de korte termijn kan het handig zijn om snel in slaap te vallen, maar op de lange termijn kan het de natuurlijke aanmaak van melatonine verstoren. We kiezen liever voor natuurlijke ingrediënten die het lichaam stimuleren te ontspannen en de biochemie te creëren die nodig is om diep te slapen.

Hetzelfde geldt voor vitamine C. Het lichaam gebruikt vitamine C effectiever als het in een vorm is die past bij de werking van het lichaam. Hierdoor heb je minder nodig om hetzelfde effect te bereiken en voorkom je een overdosering.

Wel of geen supplementen?
We begrijpen dat het ideaal is om niets aan je dagelijkse gewoontes te hoeven veranderen en simpelweg een pil te nemen om je doel te bereiken. Als bedrijf willen wij een gezonder leven gemakkelijker maken. Dit betekent ook dat we advies moeten geven dat mensen het beste resultaat oplevert en goed moeten informeren. We doen ons uiterste best door supplementen op de markt te brengen die het lichaam op een natuurlijke manier ondersteunen. Of je nu wel of geen supplementen gaat gebruiken, de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wat laat mijn lichaam mij nu zien en hoe kan ik het daarbij helpen?

Als je bijvoorbeeld laat naar bed gaat in verhouding tot de tijd dat je opstaat en je lichaam ’s nachts blootstelt aan allerlei prikkels zoals games, licht en voeding, is het verstandig om te kijken wat je zelf bijdraagt aan je huidige omstandigheden. Door je levensstijl aan te passen en dit te combineren met supplementen, kun je het beste en snelste resultaat bereiken.

Terug naar blog