Mineralen: essentieel voor je gezondheid! - Nullifying Herbs

Mineralen: essentieel voor je gezondheid!

Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Mineralen zijn essentiële bouwstoffen. Ze spelen een belangrijke rol bij het opbouwen en onderhouden van onze botten, tanden, spieren en andere weefsels, de aanmaak van hormonen, het reguleren van de bloeddruk en het functioneren van de spieren en zenuwen. Waarom zijn mineralen zo belangrijk voor onze gezondheid?

Mineralen zijn betrokken bij tal van processen in ons lichaam. Er zijn veel verschillende mineralen, elk met hun eigen belangrijke eigenschappen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van belangrijke mineralen en waar ze goed voor zijn:

  • Calcium: nodig voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden, helpt bij het reguleren van de bloeddruk en is belangrijk voor de werking van het zenuwstelsel.
  • Magnesium: nodig voor de spierfunctie, het reguleren van de bloeddruk en het behouden van gezonde botten en tanden.
  • Zink: nodig voor de aanmaak van hormonen, de werking van het immuunsysteem en de groei en ontwikkeling van het lichaam.
  • IJzer: nodig voor het transport van zuurstof in het bloed, het onderhouden van het immuunsysteem en het behouden van gezonde huid, haar en nagels.
  • Kalium: nodig voor het reguleren van de vochtbalans in het lichaam en het behouden van gezonde spieren en zenuwen.

Natuurlijk zijn er naast de eerder genoemde mineralen nog vele andere mineralen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Hieronder volgt een korte lijst van enkele andere mineralen en hun belangrijkste functies:

  • Fosfor: nodig voor de vorming van botten en tanden, de energiehuishouding en de werking van het zenuwstelsel.
  • Selenium: nodig voor de werking van antioxidanten en het behouden van een gezonde immuunfunctie.
  • Koper: nodig voor de vorming van bindweefsel, de werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.
  • Mangaan: nodig voor de vorming van botten en kraakbeen, de stofwisseling en de werking van het zenuwstelsel.
  • Jodium: nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen, die onder andere de stofwisseling reguleren.
Helaas is een tekort aan mineralen een veel voorkomend problemen. dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een ongezonde levensstijl of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Als ons lichaam niet voldoende mineralen binnenkrijgt, kan er een tekort ontstaan. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Zo kan een tekort aan calcium leiden tot botontkalking, terwijl een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen en vermoeidheid. Een tekort aan zink kan op zijn beurt leiden tot haaruitval en een verzwakt immuunsysteem.

Mineralen zijn niet alleen belangrijk zijn voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor onze geestelijke gezondheid. Een tekort aan bepaalde mineralen kan bijvoorbeeld leiden tot concentratieproblemen, vermoeidheid en depressieve gevoelens.

Natuurlijke en synthetische mineralen.

Mineralen komen van nature voor in de bodem en de aarde, en worden opgenomen door planten tijdens hun groei. De mineralen worden opgenomen via de wortels van de planten en worden vervolgens getransporteerd naar de verschillende delen van de plant, zoals de stengels, bladeren, bloemen en vruchten. Dieren, inclusief mensen, halen mineralen uit hun voeding door planten te eten of door dieren te eten die planten hebben gegeten. Het spijsverteringsstelsel van dieren, inclusief mensen, breekt de voeding af en scheidt de mineralen af om ze te kunnen opnemen en te gebruiken voor verschillende functies in het lichaam.

Wanneer we voedingsmiddelen met mineralen eten, beginnen de mineralen aan hun reis door ons lichaam. Ze worden afgebroken en opgenomen in de darmen. De mate van opname hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid en de vorm van het mineraal, de aanwezigheid van andere voedingsstoffen en de gezondheid van de darmen. Sommige mineralen, zoals ijzer, worden beter opgenomen als ze worden gecombineerd met een bron van vitamine C.

Synthetische mineralen worden in een laboratorium gemaakt en zijn chemisch identiek aan natuurlijke mineralen. Ze worden geproduceerd door verschillende chemische processen waarbij de juiste mineralenmoleculen worden gecombineerd en gevormd. Ze kunnen worden gebruikt als ingrediënten in voedingssupplementen en zijn vaak goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen dan natuurlijke mineralen. Natuurlijke mineralen worden geleverd in de vorm waarin ze van nature voorkomen, terwijl synthetische mineralen in een geïsoleerde vorm worden geproduceerd.

Over het algemeen worden natuurlijke mineralen als beter beschouwd dan synthetische mineralen, omdat ze de neiging hebben om beter door ons lichaam te worden opgenomen en omdat ze vaak ook andere nuttige voedingsstoffen bevatten

Het is belangrijk om te beseffen dat een gezond en gevarieerd dieet de beste manier is om voldoende mineralen binnen te krijgen. Dit komt omdat voedingsmiddelen die rijk zijn aan mineralen meestal ook andere voedingsstoffen bevatten die belangrijk zijn voor onze gezondheid, zoals vitaminen, vezels en antioxidanten. Door te kiezen voor voeding met een hoog gehalte aan mineralen, zoals groenten, fruit, volle granen, noten, zaden peulvruchten en eventueel vlees, vis en zuivel, kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende mineralen binnenkrijgt. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak minder mineralen. Daarnaast kan het soms nodig zijn om extra mineralen in supplementvorm te nemen. Enkele groepen mensen die baat kunnen hebben bij het nemen van mineralensupplementen, mits dit onder begeleiding gebeurt van een arts of diëtist. Deze groepen zijn onder andere:

  • Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen: plantaardige voedingsmiddelen bevatten over het algemeen minder mineralen dan dierlijke voedingsmiddelen. Vegetariërs en veganisten kunnen daarom baat hebben bij het nemen van een supplement om hun mineralenniveaus op peil te houden.
  • Mensen die een verhoogde energiebehoefte hebben door intensieve sport, beweging, verhoogde stress etc. Je verbruikt meer en hebt dus meer nodig.
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven: zij hebben meer mineralen nodig dan de gemiddelde volwassene en kunnen een supplement nodig hebben om aan hun behoeften te voldoen.
  • Oudere volwassenen: naarmate we ouder worden, neemt onze opname van mineralen af en kunnen we een tekort ontwikkelen. Oudere volwassenen kunnen baat hebben bij het nemen van een supplement om hun mineralenniveaus op peil te houden.
  • Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen: sommige medische aandoeningen, zoals coeliakie en de ziekte van Crohn, kunnen de opname van mineralen uit voeding beperken. In deze gevallen kan een supplement nodig zijn om een tekort te voorkomen.

Als het niet lukt om voldoende mineralen uit je dieet te halen, kunnen supplementen een goede optie zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle supplementen gelijk zijn en dat het altijd raadzaam is om advies te vragen aan een gezondheidsdeskundige voordat je begint met het nemen van supplementen.

Of je nu besluit om je mineralen uit je dieet te halen of ze aan te vullen met supplementen, zorg ervoor dat je voldoende aandacht besteedt aan het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid van deze belangrijke voedingsstoffen om ervoor te zorgen dat je lichaam goed functioneert en gezond blijft.

Bekijk onze aanbod van natuurlijke Mineralen

 

Terug naar blog