Het fundament van je gezondheid: Micronutriënten - Nullifying Herbs

Het fundament van je gezondheid: Micronutriënten

Het woord micronutriënten wordt gebruikt om vitamines en mineralen in het algemeen te beschrijven. Niet te verwarren met macronutriënten waarmee koolhydraten, eiwitten en vetten worden bedoeld. Ons lichaam heeft kleinere hoeveelheden micronutriënten nodig dan macronutriënten daarom worden ze micro genoemd.

Ons lichaam leeft niet alleen van zuurstof en zonlicht. Als je het lichaam goed wilt verzorgen moet je het extra verwennen. Het is immers van jou en jij bent er verantwoordelijk voor. Goede voeding is daarom belangrijk. De wijze Griekse arts Hippocrates zei ooit: “laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding” Helaas is in de huidige samenleving voeding het laatste waar over gesproken wordt ondanks vele wetenschappelijke bewijzen dat voeding het medicijn kan zijn voor vele problemen. Gezondheid begint bij een sterk fundament. Ongemakken zijn vaak signaaltjes van het lichaam om ons duidelijk te maken dat er een bouwsteen mist of dat je bijvoorbeeld met iets moet stoppen. Als je het fundament van je lichaam hersteld en opnieuw opbouwt dan kan het zijn dat bepaalde klachten verdwijnen.

Micronutriënten zijn de onzichtbare bewakers van een goede gezondheid. Om te begrijpen waarom onder andere kruiden zoon grote impact kunnen hebben op ons welzijn moeten we beginnen bij de basis: een goed gevoed lichaam.

Wat is dan goede voeding?

Over goede voeding zijn veel onduidelijkheden en verschillende meningen. Naast dat het belangrijk is om het lichaam voldoende bouw en brandstoffen te geven in de vorm van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten en water) is het misschien wel nog belangrijker om voldoende beschermstoffen binnen te krijgen die ons beschermen tegen ziekte. Micronutriënten zijn beschermstoffen. Het zijn de vitamines, mineralen, sporenelementen, antioxidanten en fytochemicaliën die we in overvloed vinden in planten, vruchten en kruiden. Onbewerkte voeding. Voeding dat zo dicht mogelijk bij de natuur ligt. Micronutriënten zijn onderdeel van bijna elk proces in het lichaam en werken als antioxidanten in ons lichaam.

Goede voeding barst van de micronutriënten.

Het kost ons weinig moeite om genoeg macronutriënten binnen te krijgen. We eten genoeg maar vaak bewerkte voeding omdat we te weinig kennis hebben van echte voeding en de impact van een voedingspatroon. Het probleem zit hem in de micronutriënten: mineralen en vitaminetekorten zijn gek genoeg iets wat veel voorkomt in de westerse wereld. Geen gigantisch te kort met direct duidelijke gevolgen zoals scheurbuik maar wel wat men “Hypovitaminose” noemt: we krijgen voortdurend een tekort aan vitamines en mineralen noemen.

Waarom is dit zo belangrijk? Van een tekort ga je niet dood, maar onze gezondheid valt of staat er wel mee. Vooral mineralen hebben we keihard nodig. Een rijke toevoer van mineralen zorgt ervoor dat we energiek zijn, een goede weerstand hebben, met stress kunnen omgaan, stevige botten hebben, dat onze hormonen in balans blijven en zelfs dat we ons gelukkig voelen.

Een tekort aan mineralen kan een hoop klachten veroorzaken.

Mineralen spelen een rol in zoon beetje alle lichaamsprocessen. Om energie uit een broodje te halen heb je een bepaalde hoeveelheid zink nodig. Is er niet genoeg zink in het lichaam dan kan er niet genoeg energie geproduceerd worden. Een ander belangrijk mineraal is magnesium. Magnesium helpt onze lever om goed te functioneren en gifstoffen onschadelijk te maken en af te voeren. Als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt zal de lever zijn werk niet goed kunnen doen en kunnen de gifstoffen uit bijvoorbeeld een koekje (kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen) niet goed worden afgebroken en verwijderd. Zo kan het lichaam meer problemen krijgen met een koekje dan iemand die genoeg magnesium in het lichaam heeft.

Door de belangrijke rol van mineralen in ons lichaam kan een tekort zorgen voor onder andere: hartkloppingen, rusteloze benen, concentratiestoornissen, depressie, zwakke immuniteit, PMS, vermoeidheid, krampen, geïrriteerdheid, menstruatieproblemen, constipatie, hoofdpijn, slapeloosheid, slecht geheugen, koude handen en voeten.

Waarom is er een tekort aan micronutriënten in de samenleving?

We worden allemaal steeds drukker. Gevolg hiervan is dat het niet altijd makkelijk is om er een gezonde levensstijl bij te onderhouden. Het is makkelijker om in ideeën als te weinig tijd te trappen dan goede gewoonten aan te houden. Het is makkelijker om bijvoorbeeld een kant en klare maaltijd in de magnetron te zetten dan om een gezonde maaltijd met verse ingrediënten te bereiden. Wat niet raar is. De samenleving vraagt soms veel van ons. We zijn vaak overprikkeld en moe. Hierdoor zoeken we snel energie en gemak. Het meest verleidelijke voor ons lichaam is snelle energie in de vorm van bewerkte voeding. (Koek, frisdrank, snoep, pizza etc. of te wel voeding dat hiervoor gemaakt is). Het gevolg is dat we meer dan genoeg calorieën binnenkrijgen maar vaak te weinig vitamines en mineralen of “echte” voedingsstoffen. We voelen ons leeg en het lichaam blijft het gevoel van honger creëren simpelweg omdat het vraagt om micronutriënten. Gevolg: nog meer eten en nog meer vermoeidheid, een eindeloze loop.


Andere oorzaken vitamine en mineralen te kort:

  • Verarmde landbouwgronden. De hoeveelheid micronutriënten in ons groente en fruit daalt als jaren sinds we roofbouw plegen op grond en het aanvullen met kunstmest.
  • Kweken op grootte en gewicht. Groenten en fruit worden verkocht per gewicht. Gevolg? Er wordt gekweekt op volume in plaats van kwaliteit.
  • De gedachte: vetten zijn slecht. We zijn bang geworden voor niet alleen slechte maar ook goede vetten. Ons lichaam heeft vetten nodig om te functioneren en bepaalde vitamines op te nemen.
  • Een hoger verbruik van micronutriënten door de levensstijl.

Vitamines en mineralen worden ‘geroofd’ uit ons lichaam door 4 dingen:

  1. Medicatie: veel medicijnen beroven ons lichaam van voedingsstoffen. Gezondheidsproblemen door het ‘roven’ van micronutriënten door medicijnen los van bijwerkingen sluipen er langzaam in. Een vrouw aan de orale anticonceptiepil kan op termijn tekorten aan vitamines B, C, foliumzuur, magnesium, selenium en zink ontwikkelen.
  2. Roken: roken versnelt de aanmaak van vrije radicalen in het lichaam. Een tekort plus meer vrije radicalen is een dubbele aanslag op het lichaam. Een roker heeft volgens onderzoek minder vitamine C in het lichaam.
  3. Suiker: Een teveel aan suiker en suikerhoudende producten leid niet alleen tot een vergrote kans op chronische ziektes maar door de verhoogde glucose neemt de hoeveelheid vitamines en mineralen die vanuit het bloed naar de lichaamscellen kunnen gaan af. Vooral vitamine C en in mindere mate magnesium, calcium en chroom worden minder opgenomen.
  4. Stress: Onder stress maakt het lichaam een heleboel hormonen aan. Korte stress is geen probleem maar langdurig wel. Deze hormonen putten de mineralen zink, kalium en de B vitamines uit. Stress is een onderschat probleem aangezien steeds meer mensen onder enorme druk staan.

Kruiden als supplement

De meeste multivitaminen en mineralensupplementen worden slecht opgenomen door het lichaam. Het lichaam drijft het grootste deel van de synthetische stoffen af en neemt gemiddeld maar 9% van de vitamines en mineralen op. Wat is dan een betere manier om ons dieet aan te passen? Het antwoord: ‘Kruiden’.

Kruiden hebben een hoop kwaliteiten. Ze balanceren en genezen niet alleen met hun geneeskrachtige eigenschappen, maar ze bevatten vaak ook zeer geconcentreerde vitamines en mineralen. “

Het gebruik van kruiden als voedingssupplement is interessant omdat het lichaam de vitamines en mineralen beter kan opnemen. In tegenstelling tot synthetische supplementen bevatten kruiden het complete pakket. De perfecte formule is al aanwezig om het lichaam in staat te stellen de inhoudsstoffen op te nemen en te gebruiken.


Bekijk onze aanbod van natuurlijke Vitamines & Mineralen.

Terug naar blog