De natuur als medicijn - Nullifying Herbs

De natuur als medicijn

Onze verre voorouders bestudeerden al planten. Er was weinig interesse hoe een plant werkte maar het ging erom dat het werkte. Zo observeerden ze bijvoorbeeld wat voor effect sommige planten hadden op dieren en kopieerden dat. Tegenwoordig word alles wetenschappelijk getest. Waar de wetenschapper de inhoudsstoffen uit de plant wil isoleren om synthetisch na te maken, gebruikt men in de kruidengeneeskunde altijd de volledige plant of een combinatie van planten.


Vroeger werden we voortdurend herinnert aan het feit dat we deel van de natuur zijn. Tegenwoordig is het verhaal radicaal anders. We zijn het contact en de verantwoordelijkheid voor ons lichaam kwijt geraakt. We weten nauwelijks nog hoe ons lichaam in elkaar zit en hoe we er zorg voor dragen. De gevolgen van ons veelal onnatuurlijke levensstijl uiten zich in een opstandig lijf dat via kwaaltjes als communicatie onze geest probeert te bereiken. Een gebrek aan vertrouwen in onze eigen inschattingsvermogen doet ons direct naar de dokter rennen voor een pil om de symptomen te onderdrukken. Hierdoor leiden we vaak een gemedicaliseerd leven.

Veel voorkomende ongemakken vinden hun oorsprong in een niet-optimale levenswijze en kunnen daardoor worden opgelost door simpele veranderingen in onze levensstijl en mindset.

De laatste jaren is er een verandering gaande en neemt het besef toe dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Het feit dat gezonde voeding je kans op ziekte kan verlagen en zelfs de kwaliteit van leven kan verhogen heeft het grotere publiek bereikt. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een natuurlijkere manier van leven en eten.

De wetenschap heeft de kruidengeneeskunde enorm geholpen door de medicinale werking van kruiden te onderzoeken. het komt regelmatig voor dat de werking van kruiden die al eeuwenlang worden gebruikt worden bevestigd in een dubbel klinisch onderzoek.

De wetenschap ontdekt steeds meer medische toepassingen van kruiden dan we tot nu toe wisten. Maar waar de wetenschapper de inhoudsstoffen uit de plant wil isoleren om synthetisch na te maken gebruikt men in de kruidengeneeskunde of fytotherapie altijd de volledige plant of een combinatie van planten.

De natuur zit vol geheimen die wetenschappers nog niet hebben weten te ontrafelen. Een wetenschapper kan heel goed een stofje bestuderen en de werking synthetisch nabootsen. echter heeft dat vaak ook een bijwerking tot gevolg. De natuur heeft dit niet omdat het tientallen stoffen bevat die synergisch samenwerken en de mogelijke bijwerkingen zelf al neutraliseren. De wetenschap komt steeds verder in het ontdekken dat al die stoffen in synergie samenwerken met elkaar en elkaar versterken in ons lichaam.

Er zijn heel veel kruidenboeken te koop, maar het merendeel van die boeken beschrijft kruiden op een erg symptomatische manier. Wanneer je kruidengeneeskunde reduceert tot het vervangen van een farmaceutisch geneesmiddel door een kruidenpil, waarbij men kruid X inzet tegen kwaal Y, dan gaat men voorbij aan wat ware gezondheid eigenlijk echt betekent. Gezondheid is namelijk niet alleen maar de afwezigheid van symptomen; het is een totale staat van zowel fysiek, emotioneel, mentaal als sociaal welbevinden. Vergis je niet in de gedachte dat kruiden een vervanging zijn voor geneesmiddelen, het zijn geen 'groene' pilletjes waarvan u kan verwachten dat ze u even 'repareren'. Het zijn helpers uit de natuur die ervoor zorgen dat u niet 'gerepareerd' HOEFT te worden: ze maken het lichaam krachtig en gezond, versterken je geest en kunnen zo een verzekering tegen ziekte zijn.

Je zou kunnen stellen dat kruiden daarom in de eerste plaats deel uitmaken van een gezonde levensstijl die dient als preventie tegen kwaaltjes en ziektes. Het gaat om gezond blijven en geen medicijnen nodig hebben en pas in de tweede plaats over kwalen, symptomen of ziekte bestrijden. Als u zorgt voor een goed functionerend lichaam door gezonde voeding, kruiden, voldoende slaap en rust en goeie, warme, verbonden relaties met anderen, dan zal u vaak geen symptomatische behandeling meer nodig hebben omdat er gewoonweg geen symptomen zijn. Komen die er toch, dan is het van vitaal belang dat u uzelf bij elke kwaal de vraag stelt: "Wat probeert mijn lichaam nu te doen en hoe kan ik het ondersteunen?" Zolang we niet kijken naar de onderliggende oorzaak van de kwaal in kwestie, zal een kruid namelijk alleen als lapmiddel fungeren. Pas als de oorzaak van pijn of ongemak wordt aangepakt, zal uw lichaam de kans krijgen om volledig te herstellen.

Gezondheid is niet alleen maar de afwezigheid van symptomen; het is een totale staat van zowel fysiek, emotioneel, mentaal als sociaal welbevinden.

Naast het puur symptomatisch inzetten van kruiden worden er tegenwoordig ook steeds meer kruidenpreparaten op de markt gebracht die gewone geneesmiddelen proberen na te bootsen door de zogenaamde 'werkzame stof, de stof die verantwoordelijk is voor het geneeskrachtig effect van het kruid, uit een plant te isoleren. Geneeskrachtige planten worden daarvoor op grote schaal gekweekt en machinaal geoogst waarna ze en masse verwerkt worden in scheidingsapparatuur met oplosmiddelen als hexaan. Zo krijgt elke kruidenpil gegarandeerd dezelfde hoeveelheid van een bepaalde werkzame stof. Deze kruidenextracten zijn producten van de moderne technologie, waarbij een plant gereduceerd wordt tot zijn afzonderlijke bestanddelen.

Helaas houden we door dit soort praktijken geen rekening met de genialiteit van de natuur en stappen we zo steeds verder weg van wat ware kruidengeneeskunde eigenlijk is. We gaan dan voorbij aan het wonderlijke mechanisme dat achter de werking van planten zit. Kruiden werken namelijk niet alleen door stoffen die de wetenschap al heeft geïdentificeerd als 'werkzaam' maar ook door een complexe synergie tussen de stoffen die we al kennen en onbekende stoffen. Isoleert men één enkele stof uit een kruid, dan valt die natuurlijke nog synergie weg en daarmee tegelijkertijd ook het balancerende effect dat alle verschillende (en soms nog onbekende) stoffen op elkaar hebben. Haal een enkele stof uit een kruid, stop het in een capsule en de weg naar bijwerkingen ligt open.

Het voorbeeld van de aspirine: deze pijnstiller vond zijn oorsprong zo'n 150 jaar geleden in de werkzame stof salicine uit de wilgenbast. Oorspronkelijk bevatte aspirine enkel het synthetisch nagemaakte salicylzuur, wat onbruikbaar was omdat het zo schadelijk was voor de maag. Om die sterk nadelige invloed op de maag te verminderen werd er wat aan de stof gesleuteld zodat aspirine nu bestaat uit acetylsalicylzuur, dat nog steeds prikkelend blijkt te zijn voor de maag. Wie de wilgenbast echter in zijn geheel gebruikt tegen pijn of reumatische klachten, zal zijn maag géén last bezorgen omdat de stofjes die het salicylzuurin de wilgenbast vergezellen het maagprikkelend effect van het zuur neutraliseren. Een voorbeeld van hoe de natuur ingenieus in elkaar zit.

Bijwerkingen van kruiden ontstaan zo goed als altijd doordat niet de gehele plant maar wel geïsoleerde stoffen uit de plant in capsules gebruikt worden. Dat kan interessant zijn als u een ziekte wilt behandelen, maar voor dagelijks gebruik neemt u best altijd de hele plant, in thee, in uw voeding, in tincturen, in siroop, in pakkingen, in bad of in massageolie. Gebruik capsules met geïsoleerde stoffen uit kruiden liefst enkel onder begeleiding van een arts of therapeut als u echt medicinaal wilt gaan werken en besef dan dat u een geneesmiddel gebruikt en geen kruid. Natuurlijk is er voor alles een tijd en een plaats en dus ook voor dit soort kruidengeneesmiddelen (en gewone medicijnen). Alleen is het veel waardevoller dat u leert hoe u veel voorkomende, banale kwaaltjes zelf kan voorkomen of verhelpen en uw eigen gezondheid kan versterken of in stand houden met natuurlijke kruiden. De natuur voorziet u van alles wat u nodig hebt.

Uw gezondheid is gebaat met een sterk fundament. Vaak zijn kwaaltjes immers een manier waarmee uw lichaam u duidelijk probeert te maken dat het een bouwsteen mist om optimaal te kunnen functioneren. Ons lichaam is zeer gecompliceerd en iedereen reageert anders op die stofjes. Bij Nullifying Herbs maken wij gebruik van combinaties die elkaars werking versterken, Synergie.

Terug naar blog